Mülkiyet hakkı başka gerçek ya da tüzel (banka, dernek, vakıf, okul vs.) kişilere ait olan bir yapıyı inşa etmeyi taahhüt ederek inşaat yapan işletmelere “İnşaat Taahhüt İşletmeleri” denilmektedir. Bu işletmeler gerçek ve tüzel kişiler adına inşaat yaparak sözleşme doğrultusunda aldıkları kararlara göre hareket eder ve taahhüt ettikleri tarihte işlerini teslim ederler.
Taahhüt İşlemleri Nelerdir?
İnşaat taahhüt şirketleri gerçek ya da tüzel kişiler adına inşaata başlamadan önce işverenin yapması gereken birtakım işlemler vardır:
Proje hazırlama
Projeler; vaziyet planı, kat planı, görünüş planları, tesisat planları ve detay planları gibi bazı planlar dahilinde yapılır. Bu sayede araziye ait zemin etütleri ve temel etütler yapılır. Bunlara ek olarak inşaatın mimarı görünümüne ait rapor hazırlanır. Buna ön proje adı verilir. Ön projenin hazırlanmasının ardından bu proje onaya gider. Onaydan sonra da kesin proje ve uygulama projesi oluşturulur.
Keşif bedeli belirleme
Binanın tahmini olarak maliyetinin belirlenmesidir. Bu maliyetin üzerine inşaat firması işten elde edeceği kârı da ekleyerek maliyeti çıkarır. Keşif bedelinin doğru bir şekilde belirlenmesinden sonra fiyatlandırma yöntemi belirlenecektir.
Fiyatlandırma yöntemi belirleme
Fiyatlandırmada üç yöntem kullanılır: Birim fiyat yöntemi, maliyetin üzerine kârın eklenmesi ve götürü bedel yöntemidir.
İhaleye Çıkarma
Projeye taahhüt işletmeleri tarafından verilen teklifler işveren aracılığı ile değerlendirilir ve en uygun teklifi veren inşaat taahhüt işletmesi işverenle sözleşme imzalar.
Çözüm Alın!
Aklınıza takılanları sormak için bize ulaşın yada iletişim formu üzerinden bize yazın.
İLETİŞİM